Uppteckning nummer NM-SHA01288

Meddelare: Gullik Holmgren  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Den första, som bodde och byggde här på ön, hette Öman. Det är väl ett par hundra år sedan dess. Han rådde om all jord, som hör byn till. Sin gård hade han på Storön, som ligger mitt i Ljungan här nedanför. En gång brände han ett fall (svedja) på ön. Elden kastade sig över på norra sidan och antände ett par i Ensillre. Öman blev då rädd och rymde, och ingen hörde mera av honom. Som om han ej hade några anhöriga, tog socknen hand om hans jord och auktionerade bort den. Bönderna löste några mål var, så kom trakten sålunda att bli ett slags utmark för hela socknen. Det är först på senare åren, ön blivit en särskild by. De har trott, att Öman gräft ned en stor kittel, full med pengar, ute på Storön, och där ska den finnas än.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner I.